16 februari 2011

Den här vinröda gatan

Kan vi få betala?

Så jag var i Amsterdam i helgen. Ber om ursäkt för att det här inlägget kommer så sent, men jag har varit i skolan 8-19 måndag och tisdag så tiden och orken har inte riktigt funnits förrän nu. Det var inte fullt så fint väder som på bilden över, men Isabelle har alla våra kort på den här underbara skylten så jag lånar den här så länge.


När man berättar att man ska till Amsterdam frågar folk alltid vad man ska göra där och innan man hunnit svara så undrar de om man ska knarka/röka på/köpa horor. Fast vi hade inte planerat att göra något av det...och det sa vi. Fast frågan var ju då vad vi faktiskt skulle göra i Amsterdam.

När man reser till, säg Paris, finns det massor med saker som man "ska" göra: Eiffeltornet, Triumfbågen, Louvren, Notre-Dame etc...När man ska till Amsterdam finns det...hasch och horor. Vi sökte på internätet i jakt på saker att göra och se, men listan kändes ändå ganska torr. Museer och...museer. Förutom att vara en drogliberal stad (eller kanske just därför) verkar konstnärer och målare stortrivas i Nederländerna. Så det hängde många tavlor på väggarna även på Rijksmuseet. Jag har fått viss förståelse för varför folk tycker det är tråkigt att gå på museer när man inte kan något om det som visas upp. För er som inte visste det så är (eller var?) van Gogh, Rembrandt och Vermeer nederländare...den förste hade ett eget museum i Amsterdam, den andre ett hus (huset där han bott) och den tredje lite väggutrymme på riksmuseet.

Något jag var okunnig om var det i Amsterdam som Anne Frank, flickan med dagboken nu vet, gömde sig under andra världskriget. Huset där de gömde sig har blivit museum, så det hade man ju kunnat titta på, men vi gick förbi och tog kort på skylten istället. Det var dock lång, lång kö för att komma in...och nu var det lågsäsong, så jag är inte säker på att jag vill tillbaka när det är högsäsong.

Så ja vad gör man i Amsterdam? Vi gick mycket, trots det dåliga vädret, och konstaterade att Amsterdam är en otroligt vacker stad och jag tror inte att mina bilder gör den rättvisa. Det kändes gemytligt med kanalerna, de smala, sneda husen, julbelysningen som satt kvar på vissa ställen och smala gator. Det visade sig också att det var en väldigt liten stad...eller en liten stadskärna i alla fall. Kartan var inte alltid jättepraktiskt eftersom gatorna i staden går runt i en halvcirkel och de glömde bort att sätta ut gatnamnen emellanåt...men då staden var liten blev det bra ändå.

Maten vi åt var jättegod! Snabbt beskrivet var det kött, hemgjorda pomes och majonnäs. Hur gott som helst och överallt verkade det finnas steakhouses eller tapasbarer. Coffeeshops, caféer och gaybarer fanns det också väldigt gott om. Det var länge sedan jag ätit så bra mat faktiskt och det var inte speciellt dyrt heller. Sen, den som inte vetat att Heiniken var ett nederländskt öl vid ankomsten till Amsterdam så har jag svårt att se hur man skulle lyckas missa det väl där. Utanför (nästan) alla restauranger fanns skyltar som sa att de sålde Heiniken och på diverse större byggnader fanns ännu större skyltar.


Jag märker att jag börjar få slut på saker att skriva och berätta. Vi var ju trots allt bara där i två dagar. En sista sak jag måste printa ner, eller egentligen två, och det är nederländarnas språkkunskaper.
Först, efter att mina senaste utlandsvistelser båda har varit i Japan så var det fantastiskt skönt att dels kunna läsa allt som stod överallt (även om jag inte kunde förstå det), dels att nederländarna är otroligt duktiga på engelska och dels att personen jag var där kunde kommunicera lika flytande med alla omkring oss som jag. Visserligen kunde väl jag och Jessica lika mycket japanska när vi var där, men det var ju inte som om vi var flytande för det.


Det var jätteskönt att kunna prata med alla, alltid. Utan att ens behöva fundera på det eller förplanera meningarna jag skulle säga. Istället var det bara att säga det. Så där bara. Som om jag varit i Sverige...och alla i Nederländerna kan verkligen engelska. Svenskar brukar påstå att nederländare är de icke-native-speakers som är bäst i världen på engelska, men samtidigt så brukar nederländarna säga att det är svenskarna som är det. Min analys (efter två dagar i landet) är att de ligger (minst) en generation före oss, alltså att även de äldsta är flytande i engelska. Så ge oss en generation till så kan vi kriga på riktigt! Jag ger cred till skolsystem och de vettiga TV-nissarna som inser att det är dumt att dubba program (något de inte gjorde i Nederländerna heller).

Sen var det nederländskan i sig då. Jag har, ända sedan jag hörde språket för första gången, påstått att nederländska är de flesta europeiska språk samtidigt! När man hör det så tror man hela tiden att man ska förstå vad de säger, men nej det är totalt omöjligt! Det är stört hur man kan känna igen allt och sedan inte förstå något! Att kunna svenska och engelska och förutom det känna till lite tyska borde man verkligen, verkligen klara av språket. Det finns inte så mycket mer. Kanske lite franska ibland? Att läsa det är fantastiskt lustigt, där kan man verkligen se hur blandat språkeländet är. Vi såg (men tog dumt nog inga bilder på) affischer där det stod saker som "Open dag" eller "Snel, safe & spectaculair".

Jag har lärt mig säga två saker på nederländska. Det ena är "Va?" och det andra är meningen som står högst upp i inlägget "Kan vi få betala?". Ja, det är mer svenska än något annat. Det första är jag inte ens säker på är likt det man säger på nederländska, men då vi (spontant och relativt dumt) svarade detta när de tilltalade oss på nederländska så upprepade de vad de sagt som om vi inte hade hört dem. Så jag drog slutsatsen att det var något som var likt det nederländare säger när de inte hör/förstår. Den andra meningen sas överraskande nog av den nederländske mannen som satt bredvid oss på ett fik när han ville betala, så jag var tvungen att fråga servitrisen om vi hört det vi trott att vi hört...och det hade vi. Fascinerande språk det där!

En till sak jag inte visste om Nederländerna var att Waterloo låg där 1815. Nu ligger det i Belgien. Ja, fysiskt låg det där även 1815, men då tillhörde det Nederländerna och vi vet ju alla vad som hände där (annars tipsar jag om Eurovisionvinnaren 1974).

Sen avslutningsvis lite bilder på hus i Amsterdam som inte ser ut att vara direktimporterade från 1700-talet och som inte lutar åt alla vädersträck samtidigt.

Sen finns det ju ytterligare några saker som man förknippar med Nederländerna: väderkvarnar, träskor och tulpaner. Tyvärr inte jättemycket tulpaner under februari, men blomstermarknaden var ändå i full fart. Det var mysigt, och riktigt, riktigt turistiskt. Jag undrar om man någonsin skulle tro att ett annat land skulle bli den största exportören av tulpaner...eller om man bara skulle ignorera detta och bestämt fortsätta hävda att det är Nederländerna.

/Elin

1 kommentar:

  1. Vilken toppenhelg det var! Och fina bilder tog du också:)

    SvaraRadera